Toerisme in El Salvador staat nog in de kinderschoenen, alsof de inwoners amper lijken te beseffen in wat voor een prachtig land ze wonen. 

 • San Vicente vulkaan
  San Vicente vulkaan

 • Suchitoto
  Suchitoto

 • El Salvador
  El Salvador

 • El Salvador markt
  El Salvador markt

Als we het over El Salvador hebben, gaat er maar bij weinig mensen een belletje rinkelen. De meesten zullen helaas refereren aan de burgeroorlog, die dit kleine land in Midden-Amerika tijdens de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw teisterde, maar veel verder zal menigeen niet komen. En dat is heel jammer, want die burgeroorlog, die hebben de Salvadoreños inmiddels al enkele decennia lang achter zich gelaten en men heeft  de blik naar de toekomst gericht. Wat overblijft is een positieve, relatief jonge en enthousiaste bevolking, die leeft in een prachtig en veelzijdig tropisch Midden-Amerikaans landje, gelegen aan een idyllische kustlijn. Het land is qua grootte ongeveer de helft van Nederland en er wonen ruim 6 miljoen inwoners. Het land wordt omgeven door de landen Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan. In El Salvador liggen maar liefst 26 vulkanen.

Ga bijvoorbeeld eens naar het koloniale stadje Suchitoto, uitkijkend over het meer van Suchitlan.  De kenmerkende gebouwen, de kinderkopjes en het witgepleisterde kerkje nemen u mee naar lang vervlogen tijden, zo lijkt het. Of is dat eigenlijk wel zo? Is hier niet gewoon de tijd stil blijven staan? Zodra u in Suchitoto bent aangekomen, gaat uw tempo vanzelf omlaag en laat u uw ritme bepalen door het gefluit van de vogeltjes, die de lommerrijke straatjes en pleintjes bevolken. Grote toeristenmassa’s zijn hier nog ver weg.

De Pacifische kust van El Salvador geldt als één van de beste surfgebieden ter wereld. De badplaatsen zijn zonder opsmuk en nemen je in gedachten terug naar het Californië van de jaren 60. Toen er nog werd gesurft om het surfen en niet om gezien te worden. De meeste badplaatsen zijn te vinden in de buurt van La Libertad, tussen een half uur en een uur rijden van de hoofdstad San Salvador. Echter de  kust streek bij El Cuco in het zuidoosten van het land is met haar spectaculaire kliffen ook een absolute aanrader.  

Voor de liefhebbers van historie en archeologie is El Salvador ook een absolute must, al is het alleen maar vanwege de archeologische vindplaats Joya de Ceren. In tegenstelling tot alle Mayasteden die in het zuiden van Mexico, Guatemala, Belize en Honduras te vinden zijn, is dit een eenvoudige boerengemeenschap, die bij toeval bewaard is gebleven door een vulkaanuitbarsting, waarbij de lava en as de gemeenschap bedekten. Het is als een Latijns-Amerikaans Pompeï, ware het niet dat er geen lichamelijke resten gevonden zijn. Wel is het zo dat de plek halsoverkop verlaten moet zijn , zo rond het avondeten. 

De koffieregio staat bekend om de zogenaamde Ruta de las Flores; een bijzonder mooie route  langs de dorpjes Nahuizalco, Salcoatitan, Juayua, Apaneca, Ataco en Ahuachapan, omgeven door nevelwouden en koffieplantages.