We zijn nu ruim 10 dagen terug van onze reis naar Zuid-Amerika en Antartica en we genieten nog iedere dag na van deze bijzondere trip.

  • Rachman-Boijenk
    Rachman-Boijenk

  • Rachman-Boijenk
    Rachman-Boijenk

  • Rachman-Boijenk
    Rachman-Boijenk

Alles wat we gezien en gedaan hebben was voor ons nieuw en we moeten zeggen dat Argentinië en Chili prachtige landen zijn, duidelijk Zuid- (Latijns-) Amerikaans, hoewel de grote steden zoals Santiago en vooral Buenos Aires veel westerse invloeden en aspecten hebben. Buenos Aires is een prachtige stad met brede avenues en leuke, soms trendy (Palermo) wijken. Ik zal niet al te uitvoerig ingaan op alles wat we gedaan hebben. U kent immers de regio veel beter dan wij, maar het ’tailor-made’ programma heeft er mede voor gezorgd dat dit een unieke belevenis voor ons is geworden. Alles was tot in de puntjes geregeld door u, in samenwerking met de lokale tour-operators. Er is werkelijk niets!! fout gegaan m.b.t. de vluchten, huurauto, hotels, gidsen, transfers en andere zaken en deze vloeiend verlopende logistiek heeft het vele reizen, dat we natuurlijk wel gedaan hebben, tot een aangenaam, dus niet erg belastend, onderdeel van onze trip gemaakt.

Nu ik dit schrijf, krijg ik weer de kriebels en zal u toch maar een kleine samenvatting geven: 
 
- vlucht Amsterdam-Buenos Aires prima verlopen, 13 ½ uur is wel lang, maar in de BC goed uit te houden.
- pick-up op vliegveld en transfer naar de stad prima gegaan. 
- hotel Legado Mitico is een fantastisch boutique-hotel in een hele leuke wijk, Palermo. Hoewel we voortdurend in prachtige hotels hebben gelogeerd, vonden wij dit achteraf het leukste en mooiste hotel.
- de volgende dag op eigen houtje de stad bezocht en 's middags de Confiteria Ideal bezocht, waar de locals (veelal ouderen) met elkaar de tango dansten. Leuk en authentiek, we waren daar ook de enige toeristen. 
- de bike-tour met als gids Ilse uit Arnhem was heel leuk. Prachtig om door Buenos Aires te fietsen (veel rustiger dan in Amsterdam).
- het verblijf bij Salentein was ook heel leuk (prachtige winery). We zijn tijdens de dag dat we een eigen auto hadden in een historisch plaatsje aan de voet van de Andes in een echte gaucho-bijeenkomst terechtgekomen. We werden door hun heel gastvrij uitgenodigd en zijn daar ruim 2 uur geweest (meedoen met BBQ, drank, zang en dans). Heel apart. De paarden stonden vastgebonden aan de bomen i.p.v. dat de auto’s op het parkeerterrein staan.
- de auto-trip door de Andes (9 ½ uur totaal) met gids/chauffeur was fantastisch! De grens op 3200 m hoogte gepasseerd na een controle (+wachten) van 2 ½ uur. Viel nog mee zei de gids.
- Santiago is een grote, interessante stad, wel wat ‚rommeliger’ dan Buenos Aires. Hebben de eerste avond gegeten in Bocanariz, een trendy restaurant waar 300 wijnen per glas gedronken, maar ook geproefd (in halve glaasjes) kunnen worden. Perfect restaurant. De gids die we de volgende dag hadden, Sebastian Terrazas Barazza was geweldig. Hij heeft korte tijd in NL gewoond! en kende nog een paar Nederlandse woorden. Veel dingen gezien en geleerd van hem (o.a. het drinken van Terremoto of beter gezegd de kleine versie ervan, de Replica in een authentiek barretje dat we zelf nooit gevonden zouden hebben of anders nooit naar binnen zouden zijn gestapt).
- In Pucon helaas de vulkaan niet gezien omdat deze in de wolken was gehuld (wij wisten toen niet dat we nog veel meer vulkanen wel in blauwe lucht zouden zien). De huurauto was overigens prima en ruim genoeg voor alle bagage die we meesjouwden en ook alle papieren en formulieren voor de vele stempels die we verzameld hebben, werden keurig en compleet door het verhuurbedrijf meegegeven.
- de reis naar Villa La Angostura was adembenemend; prachtige natuur, meren, bergen en ja, ook vulkanen. Het hotel aan het meer was fantastisch, mooie kamers en daar 2 keer goed gegeten. We zijn ook naar het ski-oord Cerro Bayo geweest en zijn daarna met de boot over het meer naar het schiereiland gevaren. Terug zijn we gaan lopen (14 km.!!). Was goed voor de calorie-verbranding, want iedere dag hebben we heerlijke Argentijnse en Chileense wijnen gedronken en, niet te vergeten, vele pisco sours!
- toen terug naar Puerta Varas in Chili. We hebben de binnen-route genomen langs de Osorno vulkaan, waar we omhoog zijn gereden. Geen wolk te zien dus veel foto’s gemaakt. Achteraf maar goed ook, want de volgende dag lag hij wel volledig in de wolken. Het hotel Casa Molino ligt prachtig aan het meer. Eén keer daar gegeten, prima, maar we waren bijna de enige gasten. De 2e dag in Puerta Varas zelf gegeten.
- de vlucht naar Punta Arenas verliep ook goed. Het was daar al wat koeler en het waaide flink.
- ontvangst van de Antartica XXI mensen was heel hartelijk met een duidelijke briefing. Tijdens borrel en diner al een beetje kennisgemaakt met de 42 overige gasten.
- wake-up call om 02.00 uur ’s nachts!! omdat i.v.m. het weer we vroeg naar King George Island moesten vliegen.
- aldaar werd het weer steeds slechter zodat onze eerste ervaring op Antartica een heftige was. Door de sneeuwbuien naar de baai lopen en daarna werd Iedereen kletsnat in de zodiac op weg naar de boot, evenals veel van de bagage trouwens. Na de introductie aan boord door de Antartica XXI crew en de sloepenrol ging de boot varen en direct werden velen zeeziek; bij de lunch waren er 6 gasten (wij niet) en bij het diner nog maar 22 (wij toen wel). De volgende dag was het veel rustiger en was iedereen weer present.
-  de 5 dagen aldaar waren een unieke belevenis. Veel gedaan en gezien; er was een dag-vullend programma, en het weer werd ook steeds beter, zodat we ook foto’s hebben met een strak-blauwe hemel en we van de BBQ op het achterdek op de laatste dag in (dikke) trui konden genieten. De begeleiding was fantastisch, allemaal heel aardig en behulpzaam, maar ook de bemanning was super (catering was heerlijk, schoonmaak prima enz.).
- de terugreis van Antartica was een zeer lange dag, maar dat wisten we tevoren. Alles verliep volgens planning en uiteindelijk kwamen we ’s nachts om 01.30 uur in het hotel in Valparaiso aan. Trouwens ook een prachtig hotel met prachtig uitzicht. 
- nog één dag de stad bezocht en verder gerelaxed bij 25 graden.
- de laatste dag terug naar Santiago en op tijd vertrokken naar Parijs (met 's nachts urenlange hevige turbulenties, maar dat hebben we ook ‚overleefd') en vandaar, na een uurtje wachten, naar Amsterdam.
  
Het is een herhaling, maar dit was een unieke trip die ons altijd zal bijblijven. Heel veel foto’s gemaakt, dus herinneringen genoeg.
 
Heel veel dank voor de perfecte organisatie en uitvoerige informatie!!
 
Wij wensen u een mooie Kerst en een voorspoedig 2014,
 
Bas en Maud Rachman, reizend met dhr. en mevr. Boijenk - van den Bosch

 

Close

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 
Klik hier